یزدفردا " تقوایی: در بزرگداشت مهدي آذر يزدي مصطفي رحماندوست از تبديل آثار اين نويسنده به كتابهاي گويا خبر داد، سهيل محمودي از قدرناشناسي نسبت به بزرگان اهل فرهنگ انتقاد كرد و آذر يزدي در فيلمي از خاطرات خود با جلال آلاحمد و سيمين دانشور سخن گفت.
به گزارش خبرنگار فارس، مراسم بزرگداشت مهدي آذريزدي نويسنده كودك و نوجوان عصر روز سهشنبه 6 مرداد با حضور چهرههايي چون محمدعلي اسلامي ندوشن، رضا داوري اردكاني، سهيل محمودي، محمود دعايي و مصطفي رحماندوست در بنياد ايرانشناسي برگزار شد.
* توجه به طنز در آثار آذر يزدي
در اين مراسم مصطفي رحماندوست نويسنده و شاعر كودك و نوجوان اظهار داشت: ادبيات كودك و نوجوان در ايران به يك معنا سابقه بسيار طولاني دارد و به يك معنا جديد است.
وي افزود: به اين معنا كه ما در متون كهن به آثاري برميخوريم كه براي كودكان نوشته شده ادبيات كودك و نوجوان سابقه طولاني دارد. اما به اين معنا كه علمي باشد و وارد كتابهاي بچهها در مدارس شود، هنوز جديد است.
رحماندوست بيان داشت: زماني پر رويي بود يكي مثل من بگويد 32 سال براي بچهها كار ميكند و بزرگان كنار آثار بزرگ خود قلمي هم براي كودكان ميزدند كه گاهي همين را هم پنهان ميكردند.
وي آذريزدي را يكي از بنيانگذاران قصهنويسي براي كودكان دانست و تاكيد كرد: قبل از او كساني بودند كه به بيراهههاي زيادي رفتند.
اين نويسنده و شاعر كودك و نوجوان آغازگران ادبيات كودك و نوجوان در ايران را به دو دسته تقسيم كرد و گفت: يك دسته آثارشان عشق براي بچهها پديد آورد اما بعدها ماندگار نشد چون در آغاز راه اشتباهاتي كرده بودند و دسته دوم كساني هستند كه آثارشان ماندگار شد.
رحماندوست از كساني كه آثارشان ماندگار نشد نام نبرد ولي از جمله كساني كه آغازگر راه بودند و آثارشان ماندگار بود مهدي آذريزدي را اسم برد.
او تصريح كرد: ما در شعر نيمايي افتخار ميكنيم كه نيما اين ژانر ادبي را پايه گذاشت اما كساني كه بعد از نيما شعر گفتند بسيار زيباتر و خيالانگيزتر بود و اين از ارزش كار نيما كم نميكند كه سدها را شكست.
رحماندوست با اشاره به فروش بالاي كتابهاي آذريزدي در نمايشگاه كتاب امسال اظهار داشت: او مكتب نرفته بود و براي سه نسل از مكتب رفتهها و مدرسهرفتهها قصه نوشت.
وي از تبديل كتابهاي قصههاي خوب براي بچههاي خوب به كتابهاي گويا در آينده نزديك خبر داد و افزود: هر چند آذريزدي خيلي با صنعت ميانه خوبي نداشت اما قرار است طبق برنامه آثارش CD شود و به فايلهاي صوتي مختلف مثل MP3 و فايلهاي صوتي قابل شنيدن از موبايل تبديل شود.
رحماندوست ادامه داد: آثار آذريزدي مانده و حتي اگر نمانده بود باز هم به عنوان يك آغازگر قابل احترام بود.
وي با بيان اينكه طنز در آثار آذريزدي فراموش شده گفت: اين بخش از كار او مغفول مانده و بايد طنزپردازي در آثارش مورد توجه قرار گيرد.
در ادامه رحماندوست با بيان اينكه افتخار ميكند 18 سال با آذريزدي دوستي و مدارا كرده است به قرائت يكي از نامههاي آذريزدي خطاب به خودش پرداخت كه 5 ماه قبل از مرگ وي نوشته شده بود.
* تمام وجود آذر يزدي كتاب بود
سيد حميد كلانتري استاندار سابق يزد و باني اين مراسم نيز عنوان كرد: آذريزدي از مصاديق كساني بود كه پيامهاي الهي را ابلاغ ميكند.
وي افزود: شايد كمتر خانواده مذهبي و فرهنگي در ايران باشد كه قصههاي خوب براي بچههاي خوب او را نخوانده باشد و استاد موفق شد فرهنگ ايراني- اسلامي به ويژه نثرهاي قديمي را به زبان ساده بازنويسي كند و براي بهرهبرداري و استفاده محيا كند.
كلانتري به زندگي بيآلايش مهدي آذريزدي اشاره كرد و خاطراتي از سالهايي كه استاندار يزد بود و آذريزدي در اين شهر زندگي ميكرد براي حاضران تعريف كرد.
وي خاطر نشان كرد: تمام وجود آذريزدي كتاب بود و ميگفت از وقتي خواندن و نوشتن ياد گرفته همه زندگياش كتاب بوده و هر چه كار ميكرد كتاب ميخريد.
* سياست هميشه به فرهنگ جفا كرده است
سهيل محمودي مجري مراسم نيز در سخناني در ميان صحبتهاي سخنرانان گفت: آذريزدي نماينده ايجاد و پي افكندن تلاش در عرصه خلاقيت بود و عمري را در برچيدن بسياري از تعلقات و ايجاد خلوتي براي خود بود.
محمودي آثار آذريزدي را بخشي از فراگيريها و آموختههاي نسلهاي مختلف تا امروز دانست و افزود: گمان ميكنم كه در دهها و سدهها در فرهنگ و زبان فارسي تأثير خودش را خواهد داشت.
وي اظهار داشت: سياست هميشه جفاي خود را به عرصه فرهنگ نشان داده و هرگاه هيجان سياسي در جامعه پررنگ ميشود فرهنگ كمرنگ ميشود و شخصيتهاي فرهنگي در اين شلوغيها گم ميشوند.
* حواشي مراسم
سهيل محمودي در قسمتي از برنامه از محمدعلي اسلامي ندوشن درخواست كرد كه براي ايراد سخنراني كوتاهي پشت تريبون حاضر شود.
اسلامي ندوشن كه همشهري آذر يزدي است و سوابقي از دوستي آنها وجود دارد حاضر نشد پشت تريبون برود و به ايراد سخنراني بپردازد.
پخش فيلم در دو بخش 15 دقيقهاي از ديگر بخشهاي اين مراسم بود. اين فيلم در سال 83 توسط اداره فرهنگ و ارشاد اسلامي يزد توليد شده بود كه به زندگي و آثار آذريزدي ميپرداخت.
پس از نمايش قسمت دوم فيلم كه در آن آذريزدي از خاطرات خود با جلال آلاحمد و سيمين دانشور سخن گفته بود سهيل محمودي پشت تريبون آمد و گفت: حقيقت اين است كه جامعه ما قدرشناس آدمهاي بزرگ خودش نيست.
وي افزود: جايي جمع شديم كه مقام آذريزدي را گرامي بداريم اما جامعه ما قدر اين بزرگان را نميشناسد و بيرحم است. عزلت و تنهايي آدمهاي بزرگ براي خود آنهاست و آنهايي كه بايد به فكر آدمهاي بزرگ باشند به هزار فكر هستند جز عزلت و تنهايي آدمهاي بزرگ.
یزدفردا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
سهشنبه 04,فوریه,2025